Ohjeita influenssarokotteesta

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Parhaimmillaan se torjuu terveillä työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä, lapsilla 5–8 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan.

Tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL suosittaa, että maksuttomien riskiryhmään kuuluvien rokotuskampanja hoidetaan ajanvarauksella Covid-19 eli koronavirustilanteen vuoksi. Tällä tavoin voidaan varmistaa turvavälit ja noudattaa hyvää hygieniaa sekä näin ehkäistä mahdollisimman hyvin tartuntoja.

Influenssakaudella 2020–2021 rokotusohjelmassa tarjotaan
•pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille
•FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille

Rokotuksia annetaan Ruovedellä Urheilutalolla ja Virroilla Kisapirtillä sekä kylien kylätaloilla. Ajanvarauksen yhteydessä on kerrottu tarkempi aika ja paikka, jonne saapua. Ajanvarauksia otetaan vastaan 30. lokakuuta asti tietyissä ajanvarausnumeroissa. Tämän jälkeen ajanvaraus toimii normaalia kautta terveydenhoitajien vastaanotoilta.

Rokotukset alkavat Ruovedellä 5.11. ja Virroilla 4.11. ja on vain tiettyinä päivinä. Muiden käyntien yhteydessä vastaanotoilla ja aikuisneuvolassa voi saada rokotteen kampanjan jälkeen. Itse rokotteen maksavakin voidaan rokottaa kylillä, kunhan hän tuo mukanaan rokotteen ja on varannut ajan.

Rokotukselle tultaessa on huomioitava:

  • Rokotukselle tullaan vain täysin terveenä. Infektiosairaana ei tilaisuuteen saa tulla. 
  • Kasvomaski on kaikille myös pakollinen.
  • Kela–kortti nopeuttaa ilmoittautumisen yhteydessä. 
  • Kannattaa pukea helposti olkavarren paljastava, löysä kaulukseltaan tai hihansuulta oleva pusakka. 
  • Muistetaan turvavälit ja noudatetaan annettua aikaa. 

Mikäli rokotuspäivänä tulee esteitä, ei ajan peruutusta tarvitse erikseen ilmoittaa.

Influenssarokotuksia annetaan maksuttomasti riskiryhmiin kuuluville. Heitä ovat raskaana olevat, sosiaali- ja terveyden- sekä lääkehuollon henkilökunta, kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6 kuukauden ja 6 vuoden väliltä olevat lapset, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja heidän lähipiirinsä sekä varusmiespalvelunsa tai vapaaehtoisen asepalveluksensa aloittavat. Arvion maksuttomaan kohderyhmään kuulumisesta tekee lääkäri, sairaan- tai terveydenhoitaja.

Influenssarokotus on turvallinen. Tavallisin haittavaikutus on pistospaikan lievä kipu, turvotus ja punoitus.

Lisätietoja THL:n sivuilta Influenssarokote