Hoitoon ja tutkimuksiin tulee hakeutua myös koronaepidemian aikana

Hoitoon ja tutkimuksiin tulee hakeutua myös koronaepidemian aikana. Hyödyt hoitoon hakeutumisesta ovat suurempia kuin riski sairastua koronavirukseen.


Keiturin Sote toivoo, että kaikki huolehtivat koronaepidemian aikana omasta terveydestään yhtä hyvin, kuin ennen epidemiaa. Toivomme, että kukaan ei jätä tulematta hoitoon etenkään silloin,
kun sairaus ei salli hoitamisen viiveitä. Nyt on olemassa riski, että hoitoon hakeudutaan turhan myöhään, jolloin hoidon tulokset ovat huonommat ja pitkäaikaissairauksien suhteen tilanne voi pahentua niin, että sairaudet uhkaavat henkeä, tai liitännäissairauksien riski kasvaa.

Poliklinikka
Poliklinikalla ja laboratoriotutkimuksissa käynnistä on pyritty tekemään tilojen suhteen mahdollisimman turvallinen. Hengitystieinfektiopotilaita varten on perustettu erillinen vastaanotto Ruovedelle ja Virroille. Hengitystieinfektiovastaanotoilla tutkitaan ainoastaan hengitystieoireisia potilaita. Erillisen vastaanoton tavoitteena on vähentää muiden asiakkaiden riskiä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tai muuhun hengitystieinfektioon. Poliklinikalle/hengitystieinfektiovastaanotolle ajanvaraus tapahtuu puhelimitse.

Kiireellinen poliklinikan ajanvaraus puh. 03 485 3600
Virtain terveyskeskus  ma-pe klo 8-17.30, la klo 9-15.30, su ja arkipyhinä suljettu
Ruoveden terveyskeskus ma-to klo 8-15.30, pe 8-14.45
Muina aikoina päivystys Acutassa puh. 03 311 611


Kiireetön poliklinikan ajanvaraus
Virrat: Ajanvaraus ma-pe klo 8-15 puh. 03 485 3200
Ruovesi: Ajanvaraus ma-pe klo 8-15 puh. 03 486 1200

Suun terveydenhuolto
Suun terveydenhuollossa puolikiireellinen ja kiireellinen hoito toimii normaalisti molemmissa toimipisteissä. Ensisijainen yhteydenotto on puhelimitse. Muistetaan, että hampaiden hyvä kotihoito on kaiken lähtökohta. Pese hampaat aamuin ja illoin. Jos suussa ilmenee oireita, kannattaa ottaa yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen.

Hammashoitolan ajanvaraus hammashoitolan toimistosta arkisin klo 8-13. Hammashoitoaikoja on saatavana klo 8-15.
Virtain hammashoitola puh. 03 485 3258, Ruoveden hammashoitola puh. 03 486 1257

Kotihoito
Suomen hallitus on antanut kehotuksen, että yli 70 vuotiaat ovat toistaiseksi kotona vähentääkseen tartuntariskiä koronavirukseen. Kehotus ei perustu lakiin tai asetuksiin, eikä siten suoraan sido terveysviranomaisia. Keiturin Sote Oy:n valmiustyöryhmä arvioi päivittäin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjauksessa poikkeusolojen toimenpidetarpeita ja tarvittaessa muutamme toimintaamme nopeasti.


Poikkeusolojen aikana huolehdimme edelleen kaikkien kuntalaisten terveydenhuollosta, niin kiireettömien kuin kiireellistenkin asioiden suhteen. Ikäihmisten osalta joudumme soveltamaan suurempaa harkintaa hoitokontakteissa, jotka edellyttävät kotoa poistumista. Silti emme jätä tarpeellisia hoitotoimia tekemättä. Tällä hetkellä kotihoito ei ole lisäämässä jo olemassa oleviin
tehtäviinsä kaikkien ikäihmisten laboratorionäytteiden ottoa. Asiaan voi toki tulla muutos lähitulevaisuudessa, mutta juuri nyt sellaista ei suunnitella.

Jotta kotihoito kävisi henkilön luona, tulee henkilön täyttää kotihoidon tarpeen kriteerit. Suosittelemme kohteliaimmin, että olette yhteydessä oman alueenne asiakasohjaajaan, jotta iäkkäiden omaistenne avun tarve tulisi kartoitettua.

Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen
Ajatus siitä, että sairastuisi koronavirukseen herättää monissa ahdistusta tai pelkoa, vaikka virus onkin useimmille vaaraton. Laajamittaisten varotoimenpiteiden tarkoituksena on huolehtia, ettei virus leviä tarpeettomasti. 

Autetaan toisiamme tässä meille kaikille ennen kokemattomassa tilanteessa. Pidetään yhteyttä läheisiin eikä jätetä ketään yksin. Hankalissa tilanteissa läheisten seura parantaa mielialaa. Riskiryhmiin kuuluvia on tärkeä suojella, mutta aikaa voi viettää yhdessä myös etäyhteyksien avulla. Keskustelkaa luottavien tiedonlähteiden antamista ohjeista. Jutelkaa arkisista asioista. 


Kriisitilanteessa apua tarjoavat MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisipalvelut. Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Poikkeusolojen palvelupuhelin kuntalaisille
Maksuttomassa puhelinpalvelusta kuntalaiset saavat ajantasaista tietoa poikkeusolojen palveluista ja ohjeita, kuinka suojaudutaan ja estetään koronaviruksen leviämistä. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9-17.

Ruovedellä palvelupuhelimen numero on 044 0321 042, Virroilla palvelupuhelimen numero on 044 0321 043.