Nainen maski kasvoillaan.

Kausirokotukset 2024 - 2025


Ajanvaraus korona- ja influenssarokotuksiin avautuu vaiheittain porrastetusti

  • Nyt korona- ja influenssarokotusajan voivat varata 75 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä kaikenikäiset voimakkaasti immuunipuutteiset.
  • Lokakuussa avautuu ajanvaraus 65 vuotta täyttäneiden sekä riskiryhmiin kuuluvien yli 18-vuotiaiden korona- ja influenssarokotuksiin.

Lue myös uutinen 75-79 -vuotias: varaa aika korona- ja influenssarokotukseen  - pirha.fi

  • Yli 75-vuotiaat voivat varata ajan digitaalisesti OmaPirha-palvelussa , jossa on mahdollista asioida myös toisen puolesta. Palvelu ohjaa ruovesiläiset ja virtolaiset tuttuun osoitteeseen virrat.terveytesi.fi.
  • Mikäli sähköinen varaus ei ole mahdollista, ajan voi saada soittamalla rokotusajanvarausnumeroon. 
  • Voimakkaasti immuunipuutteiset alle 75-vuotiaat voivat varata ajan ainoastaan puhelimitse.


Puhelinajanvaraus

Mikäli jostain syystä sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse numerosta 044 715 3236, puhelinaika ma-to klo 9–11.30.


Aikuisneuvolan rokotuspaikat

Virrat: Terveyskeskus, Sairaalantie 1, aikuisneuvola
Ruovesi: Terveyskeskus, Ruovedentie 56, 1 krs, röntgenin odotustila

 

Influenssarokotteet tulevat käyttöön myöhemmin syksyllä

Influenssakausi käynnistyy loppusyksyllä tai alkutalvella. Jotta rokotteen suoja riittäisi talveen saakka, annetaan yli 80-vuotiaille ja voimakkaasti immuunipuutteisille influenssarokotus loka-marraskuun vaihteessa. Yli 80-vuotiaat ja voimakkaasti immuunipuutteiset joutuvat siis käymään kahdesti rokotuksella. Ajan myöhemmin syksyllä annettavaan influenssarokotukseen saa koronarokotuskäynnillä tai ajanvarauksen yhteydessä. 

 

Hoivakotien asukkaat ja säännöllisen kotihoidon piirissa olevat

Hoivakotien asukkaille rokotukset järjestetään hoivakodeissa ja säännöllisen kotihoidon piirissä oleville asiakkaille kotihoidon kautta. 

 

Loka-marraskuussa rokotetaan 65 vuotta täyttäneitä ja riskiryhmiin kuuluvia yli 18-vuotiaita  

 

Marraskuussa korona- ja influenssarokotteen saavat kaikki muut 65 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ja ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on vakavan koronavirustaudin riskiä lisäävä perussairaus tai ovat raskaana. Ajanvaraus näiden ryhmien rokotuksiin käynnistyy lokakuun alussa. Kun ajanvaraus avautuu, aikoja saa varattua digitaalisesti OmaPirhassa  tai soittamalla oman sosiaali- ja terveysaseman rokotusajanvarausnumeroon. 

 

Ketkä saavat koronarokotteen syksyn tehosteannoksen? 

 

THL:n suosituksen mukaisesti koronarokotteen syksyn 2024 tehosteannoksen saavat:  

 

Jos on sairastanut koronataudin tänä kesänä, ei suojan kannalta tarvitse tehosteannosta syksyn tai talven 2024–2025 aikana.  

 

Tiedotamme, kun ajanvaraus aukeaa eri ryhmille.

 

Lasten ja riskiryhmiin kuuluvien nuorten influenssarokotukset käynnistyvät marraskuussa. Tiedotamme myös niistä myöhemmin syksyllä. Ajantasaista tietoa rokotuksista löydät osoitteesta pirha.fi/rokotukset. 

 

Sinun on mahdollista saada vuosittain kausi-influenssarokotus. Rokotus on paras tapa suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta. Rokotuksen antama suoja muodostuu noin kahdessa viikossa.

 

Aikuisille influenssarokote voidaan antaa omalla sosiaali- ja terveysasemalla tai työterveydenhuollossa. Lapsille ja nuorille rokote annetaan neuvoloissa ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.

 

Toimi näin

Pirkanmaan hyvinvointialue tiedottaa, kun syksyn influenssarokotukset käynnistyvät. Seuraa pirha.fi/rokotukset-sivua.

Jos kuulut riskiryhmään, influenssarokote on sinulle maksuton ja saat sen toimipisteestä, jossa asioit.

 

Jos et kuulu riskiryhmiin, ota influenssarokotereseptin saamiseksi yhteyttä sosiaali- ja terveysasemaan, jonka asiakas olet. Voit pyytää reseptiä terveysasemasi chatin kautta. Kun olet saanut reseptin, käy ostamassa rokote apteekista ja ota rokote mukaasi vastaanotolle.

 

Voit varata sosiaali- ja terveysasemallesi erillisen rokotusajan. Jos olet jo varannut sosiaali- ja terveysasemaltasi vastaanottoajan muun syyn vuoksi, voit samalla saada myös rokotteen. Äitiys- ja lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollon toimipisteissä influenssarokotuksia annetaan normaalien vastaanottojen yhteydessä tai muuten sovittuna ajankohtana.

 

Kun tulet rokotukselle, ota mukaan Kela-kortti. Rokottamisen helpottamiseksi sinun on hyvä pukea yllesi vaatteet, joissa saat olkavartesi helposti paljaaksi.

 

Rokotuksen jälkeen varaudu viipymään 15 minuuttia rokotuspaikalla, jotta mahdolliset rokotusreaktiot voidaan huomata. Jos sinulla herää kysymyksiä saamastasi rokotuksesta, voit olla yhteydessä yksikköön, jossa sait rokotteen.

 

Rokotteen saaminen kotiin

  • Säännöllisen kotihoidon palvelun piirissä oleva saa rokotteen kotiin kotihoidon kautta.
  • Jos et ole säännöllisen kotihoidon asiakas ja et ilman kohtuutonta vaivaa pääse rokotettavaksi rokotuspisteelle, voit olla yhteydessä palveluohjaajaan. Tarkempi ohjeistus annetaan, kun syksyn 2024 rokotusaikataulut on julkaistu.  Jos sinulla on mahdollisuus käyttää kodin ulkopuolisia palveluita, kuten käydä kaupassa, ei kotiin saatavaan rokotteeseen ole perusteita.
  • Omaishoitajalla ja omaishoidettavalla on oikeus saada rokote kotiin annettuna. Omaishoitajat saavat tarkempia ohjeita omalta omaishoidon asiakasohjaajalta.
  • Kotiin annettavasta rokotteesta hyvinvointialueen palveluna peritään kotisairaanhoidon tilapäiväinen asiakasmaksu 13.40 €/ kerta.
     

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Rokottaminen on kaikille maksutonta, mutta itse influenssarokote on maksuton vain alla mainituille ryhmille.

 

Maksuttoman influenssarokotuksen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä:

  • raskaana olevat naiset
  • kaikki kuuden kuukauden – kuuden vuoden (6 kk - 6 v) ikäiset lapset
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon henkilöstö sekä opiskelijat

Lisäksi maksuttoman influenssarokotteen saavat henkilöt, jotka työnsä tai muiden olosuhteiden takia ovat suuressa vaarassa saada lintuinfluenssatartunnan, muun muassa turkistarhoilla tai siipikarjan parissa työskentelevät.

 

Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

 

Rokotustiedotteet

Alla olevista linkeistä voit lukea lisätietoja rokotteista:
Riskiryhmät ja rokotusjärjestys - THL
Influenssarokote -THL
Rokotteet A–Ö - THL

 

 

 

 

 

 

 

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa