KATSO YLLÄ OLEVA VIDEO KEITURIN SOTEN ERIKOISLÄÄKÄRIPALVELUISTA

Erikoislääkäripalvelut

Keiturin Sotessa toimivien erikoislääkärien vastaanotoille potilas pääsee terveyskeskuslääkärin tai joissakin tapauksissa myös sairaanhoitajan tekemällä kirjallisella lähetteellä. Lähetteen tarkoitus on toimia kysymyksenä erikoislääkärille potilaan kokeman  erikoisalan osaamista vaativan vaivan hoitamiseksi.

Yhteystiedot


Virtain terveyskeskus

Sairaalantie 1, 34800 Virrat

Poliklinikan palvelunumerot


Kiireetön ajanvaraus
lääkärin ja hoitajan vastaanotolle ma-pe klo 8–15  p. 03 3341 1300

 

Kiireellinen ajanvaraus lääkärin ja hoitajan vastaanotolle ma-pe klo 8-17.30, la klo 9-15.30, su suljettu, arkipyhinä pääsääntöisesti suljettu  p. 03 3341 1200

Dialyysi p. 044 715 1474


Ruoveden terveyskeskus

Ruovedentie 56, 34600 Ruovesi


Poliklinikan palvelunumerot


Kiireetön ajanvaraus
lääkärin ja hoitajan vastaanotolle: arkisin klo 8-15 p. 03 3341 1400

Kiireellinen ajanvaraus lääkärin ja hoitajan vastaanotolle  ma-to klo 8-15.30, pe 8-14.45 p. 03 3341 1200
Ruoveden terveyskeskuksen kiireellisen ajanvarausajan jälkeen vastaanotto Virtain terveyskeskuksessa arki-iltaisin klo 18 asti ja la klo 9-16 p. 03 3341 1200. 
 

Gastroenterologi / Gastroenterologinen kirurgi

Gastroenterologi on maha-suolikanavan sairauksien hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Maha- ja pohjukaissuolihaava, tulehdukselliset suolistosairaudet, ruokatorven refluksisairaus ja keliakia ovat tyypillisiä gastroenterologin tutkimia ja hoitamia sairauksia.

Keiturin Sotessa tehdään mahalaukun ja paksusuolen tähystystutkimuksia eli gastros- ja kolonoskopioita.

Geriatri

Geriatri on ikäihmisten kokonaisvaltaiseen hoitoon perehtynyt geriatrian erikoislääkäri. Geriatrin vastaanotolla tutkitaan ikääntymiseen liittyviä mahdollisia sairauksia. Vastaanotolla lääkäri suunnittelee potilaalle hoitosuunnitelman terveyden ylläpitämiseksi ja tarkistaa muun muassa lääkkeiden yhteisvaikutuksen, muistin sekä mahdolliset muut sairaudet. Geriatri arvioi kokonaisvaltaisesti ikääntyneiden terveydentilaa.

Gynekologi

Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Gynekologit hoitavat laaja-alaisesti naistentauteja sekä suorittavat näihin liittyviä tutkimuksia. Raskausajan ongelmat ja synnytysten jälkihoito kuuluvat myös naistentautien erikoisalaan. Vaihdevuosien oireiden hoito ja perhesuunnittelu ovat osa erikoisalaa.

Gynekologin tekemiä toimenpiteitä ovat muun muassa kierukan laitto ja poisto, näytteenotto, tarkastukset, ultraäänitutkimukset ja raskauden seurantaan liittyvät käynnit tutkimuksineen.

Kardiologi

Kardiologi eli sydänsairauksien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa potilaita, joilla on epäily tai jo todettu sydänsairaus, kuten sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, eteisvärinä tai läppävika.

Virtain terveyskeskuksen kardiologin vastaanotolla voidaan tehdä sydämen ultraääni tutkimus (ECHO). Tutkimuksella saadaan tietoa sydämen rakenteesta ja toiminnasta. Toinen mahdollinen tutkimus on rasitus-EKG, mikä tehdään kuntopyörää vastaavalla laitteella. Rasituskokeella selvitetään mahdollisia rytmihäiriöitä ja/tai sepelvaltimotaudin todennäköisyyttä.

Vastaanotto on kiireetöntä ja siihen tarvitaan aina lääkärin lähete. Vastaanotolle kutsutaan erillisellä kutsukirjeellä.

Asiakkaan tarvitessa muita tutkimuksia tai toimenpiteitä sydänsairauden vuoksi, hänet lähetetään TAYS Sydänsairaalan poliklinikalle, kiireellistä hoitoa tarvitsevat hoidetaan myös TAYS toimipisteissä.

Neurologi

Neurologi on erikoistunut keskushermoston, ääreishermoston ja lihaksiston oireiden ja sairauksien tutkimiseen ja hoitoon. Neurologi ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin esim. pään kuvantamiseen.

Tyypillisiä neurologisia sairauksia ovat migreeni, aivoinfarkti, MS-tauti, ALS, epilepsia, Alzheimerin tauti ja Parkinsonin tauti.  Yleisimpiä neurologisia oireita ovat huimaus, päänsärky, lihasheikkous, vapina, kömpelyys ja tunnottomuus.

Ortopedi

Ortopedi tutkii ja hoitaa poliklinikkavastaanotollaan laaja-alaisesti tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, vammoja ja vaurioita. Vastaanotolla ortopedi keskittyy lähtökohtaisesti arvioimaan tuki- ja liikuntaelinongelmien kirurgisia hoitomahdollisuuksia, olipa kyse vammoista tai pitkäaikaisemmista ongelmista. Tavallisia vaivoja, joita vastaanotolla käsitellään, ovat erilaiset niveloireet ja -kivut, selkäongelmat ja muut paikalliset tuki- ja liikuntaelinten kiputilat.

Ortopedin käynniltä potilas voidaan ohjata lisätutkimuksiin, tavallisimmin röntgen- tai magneettikuvaukseen, tai lähettää leikkausarvioon sairaalaan.

Psykiatri

Psykiatrian erikoislääkäri tutkii, arvioi ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä. Psykiatrin vastaanotolla hoidetaan mielenterveyden häiriöitä ja ongelmia, kuten ahdistus, masennus, erilaiset pelkotilat ja psykoosit.

Keiturin Sote tarjoaa myös psykologin palveluita.

Radiologi

Radiologian erikoislääkäri tutkii erilaisten kuvantamistutkimusten, kuten röntgen-, ultraääni- ja magneettikuvausten avulla potilasta ja diagnosoi sairauksia tai vammoja. Kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina hoitavan lääkärin lähete, joka yhdistyy kuviin ja lopuksi radiologin antamaan lausuntoon.

Urologi

Urologian erikoislääkäri on perehtynyt sekä naisten että miesten munuaisten ja virtsaelinsairauksien sekä miesten sukuelinten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon.

Yleisimmät syyt urologin vastaanotolle hakeutumiselle ovat eturauhassairaudet sekä virtsa- ja sukuelinten syöpäsairaudet. Muita yleisiä syitä ovat kivespussin ja esinahansairaudet, erektiohäiriöt, virtsankarkailu, lantion seudun kiputilat, virtsatieinfektiot ja miehen vaihdevuosioireet. Naisilla tavallisia syitä urologisiin tutkimuksiin hakeutumiselle ovat yliaktiivisen virtsarakon oireet, virtsatiekivet sekä munuaisten ja alempien virtsateiden kasvaimet.

Kliinisen tutkimuksen ja laboratoriokokeiden lisäksi urologilla on diagnostiikassa apuna mm. ultraäänitutkimukset ja muut kuvantamistutkimukset sekä tähystystutkimukset.

Endokrinologi

Endokrinologi hoitaa hormoneja tuottavien eli endokrinologisten elinten sairauksia, kuten diabetesta, osteoporoosia ja kilpirauhasen sairauksia. Endokrinologin vastaanotolla potilas haastatellaan ja tutkitaan ja määrätään tarpeellisia laboratorio- sekä kuvantamistutkimuksia.

Nefrologi

Nefrologi tutkii ja hoitaa munuaisten sairauksia kuten munuaisten vajaatoimintaa. Nefrologin vastaanotolla suunnitellaan potilaalle yksilöllinen hoito, johon kuuluu munuaisten vajaatoiminnassa mm. lääkitys, ruokavalio ja aktiivihoidot kuten dialyysi ja munuaissiirrot. Keiturin Sotessa toimii dialyysi, joka on TAYS:n satelliittiyksikkö.

Kehitysvammalääkäri

Kehitysvammalääkäri tuntee tavallisimmat kehitysvammaisuutta aiheuttavat oireyhtymät, sairaudet ja jälkitilat sekä niihin liittyvät erityiskysymykset.

Kehitysvammalääkäri toimii Keiturin Soten kehitysvammayksiköissä.