Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on

  • oppilaiden ja opiskelijoiden terveydenhuolto
  • terveysneuvonta
  • lakisääteisiin ja tarpeellisiin erikoistutkimuksiin ohjaaminen sekä
  • koulujen ja oppilaitosten terveydellisten olojen valvonta.

Terveydenhoitaja tapaa koululaiset vuosittain. Laaja terveystarkastus tehdään 1.-, 5.- ja 8.-luokalla. Laajassa terveystarkastuksessa keskustellaan lapsen terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi koko perheen terveydestä ja hyvinvoinnista. Myös lapsen koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan liittyviä asioita pohditaan. Huoltajat kutsutaan mukaan lapsen laajaan terveystarkastukseen ja heidän osallistumisesta on erittäin tärkeää. Laajaan terveystarkastukseen kuuluu myös koululääkärin tarkastus.

Kouluterveydenhuoltoa toteuttavat koululla terveydenhoitaja ja lääkäri. Vanhemmat voivat myös ottaa suoraan yhteyden terveydenhoitajaan koululaisen terveyteen tai hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Koululainen voi tarvittaessa hakeutua terveydenhoitajan vastaanotolle koulukohtaisesti sovittuina vastaanottoaikoina. Koululääkärin vastaanotolle hakeudutaan terveydenhoitajan kautta.

Opiskeluterveydenhuollossa toisen asteen opiskelijat terveydenhoitaja tapaa ensimmäisen opiskeluvuoden aikana ja lukiossa toisena opiskeluvuotena.

Psykiatrinen sairaanhoitaja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa

Psykiatrisen sairaanhoitajan työ painottuu mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen. Pyrkimyksenä on ehkäistä kasvuun ja kehitykseen liittyvien kriisien sekä erilaisten elämäntilanteiden aiheuttamien kriisitilanteiden vaikeutuminen. Psykiatrisen sairaanhoitajan käynneillä arvioidaan nuoren psykiatrisen hoidon tarvetta sekä tarjotaan nuorelle ja hänen perheelleen tavoitteellisia tukikäyntejä. Sairaanhoitaja tekee yhteistyötä psykiatrian palveluntarjoajien kanssa (esim. nuorisopsykiatrian poliklinikka, Tays).

Terveydenhoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja osallistuvat koulujen oppilashuoltoryhmiin ja tekevät yhteistyötä koulun, kodin, terveystoimen, sosiaalitoimen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa

Yhteystiedot


Osastonhoitaja 044 715 3235


Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, Virrat

Rantatien ala-aste, sivukylien koulut 03 4851 424
Yläkoulu ja lukio 03 4851 435
Ammatillinen koulutus 03 4851 435
Sairaanhoitaja 04 4851 426


Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, Ruovesi

Keskustan koulut 03 4861 263
Sivukylien koulut 03 4853 235, 044 715 3235
Sairaanhoitaja (paikalla to-pe) 044 787 1275