Kaksi nuorta istuu penkillä

13–17-vuotiaat

Olemme koonneet tälle sivulle palveluita 13–17-vuotiaille. Virroilla ja Ruovedellä on myös tarjolla apua nuorille ja heidän perheilleen. Sinisestä palkista löydät hyödyllisiä yhteystietoja ja linkkejä.

 

Nuoruusikä alkaa murrosiästä ja päättyy varhaisaikuisuuteen. Puhutaan noin ikävuosien 13–17 välille osuvasta ajasta. Murrosikä tuo mukanaan isoja fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia. Tähän aikakauteen kuuluu irrottautuminen omista vanhemmistaan, ikätovereiden seuraan hakeutuminen sekä oman seksuaali-identiteetin hakeminen. Samoina vuosina käydään vielä viimeisiä vuosia koulua ja siirrytään opintojen pariin. Esillä on kysymys siitä "Mikä minusta tulee isona".

 

Murrosikä voi toisinaan olla rajukin. Tilanteeseen voi saada ulkopuolista apua. Tukea on tarjolla niin mullistavaa elämänvaihetta elävälle nuorille kuin hänen perheelleenkin. 

 

Nuori tarvitsee vielä turvallisen aikuisen ohjausta ja tukea. Vanhempi voi halutessaan saada tukea kasvatustehtäväänsä. Avusta vanhemmille voi lukea Tukea vanhemmille -osiosta.

 

Lapsen kasvusta ja kehityksestä löydät lisää tietoa alla olevista linkeistä.

12-15-vuotiaan kasvu ja kehitys

15-18-vuotiaan kasvu ja kehitys

 

Anna palautetta sivustosta Palaa sähköisen perhekeskuksen etusivulle

Suosittele meitä

Facebook Twitter 1Jaa