Kaksi henkilöä istuu penkillä

Kriisi perheessä

Perhettä voi kohdata kriisi, kuten avioero, sairastuminen, mielenterveyden ongelmat tai kuolema. Tilanteessa ei tarvitse jäädä yksin, vaan tarjolla on erilaista apua ja tukea perhekriiseihin, asuitpa sitten Virroilla tai Ruovedellä. Olemme koonneet tälle sivulle tietoa ja linkkejä, joiden avulla pääset tilanteessa eteenpäin.

Muista, että kiireellisessä tilanteessa apua on saatavilla yleisestä hätänumerosta 112.

Ero lapsiperheessä

Ero koskettaa koko perhettä. Jo eron uhka voi huolestuttaa lapsia ja nuoria. Lapsen tai nuoren kanssa on hyvä keskustella siitä, miten perheen asiat jatkossa hoidetaan. Vanhempien on tärkeää pyrkiä jatkossa yhteistyöhön. Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus jatkuu. Ero voi olla vanhemmille myös henkisesti ja taloudellisesti raskasta. Sivupalkista löydät yhteystietoja ja palveluita, joihin voit olla yhteydessä eron koittaessa.


Taloudellinen kriisi

Lapsiperheen talous saattaa olla tiukalla esimerkiksi lasten kotona hoitamisen tai työttömyyden takia. Myös yllättävät menot saattavat aiheuttaa päänvaivaa. Jos tulot ja varat eivät riitä kohtuullisiin elinkustannuksiin, voit hakea toimeentulotukea. Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea haetaan sosiaalipalveluista. Myös seurakunnilta voi hakea taloudellista avustusta kriisitilanteessa.

 

Perheenjäsenen sairastuminen

Perheenjäsenen sairastuminen aiheuttaa huolta, ja sillä voi lisäksi olla vaikutusta perheen arkeen ja toimeentuloon. Lapsi ja nuori tarvitsee myös tukea tilanteen käsittelemiseksi. 

 

Jos perheenjäsen sairastuu psyykkisesti, se heijastuu yhtä lailla koko perheen arkeen. Huolta on muistettava pitää myös omasta jaksamisesta. Tukea on tarjolla paitsi sairastuneelle myös hänen omaisilleen.

 

Läheisen kuolema

Läheisen kuolema on kriisi sekä perheen aikuisille että lapsille. Tilannetta on hyvä purkaa jonkun kanssa. Myös pieni lapsi suree, vaikka ei täysin vielä ehkä ymmärräkään kuoleman merkitystä. Lapsikin kaipaa tukea tilanteen käsittelemiseksi. Asiaa voi käydä läpi joko oman vanhemman tai muun läheisen ihmisen kanssa.

 

Väkivalta perheessä

Jokaisella perheenjäsenellä on oikeus väkivallattomaan elämään. Jos joutuu väkivallan uhriksi tai lähipiirissä on väkivaltaa, on syytä hakea apua.

 

Pyydä apua

Lasten, nuorten ja perheiden asiakasohjauksesta voit kysyä neuvoa itseäsi, lastasi, parisuhdettasi tai
perhettäsi koskevissa pulmissa. Asiakasohjauksessa autamme sinua, tarvittaessa järjestämme tapaamisen tai
kotikäynnin ja ohjaamme sinut tilanteesi sopiviin palveluihin.

 

Voit täyttää pirha.fi-sivulla olevan sähköisen Pyydä apua –lomakkeen tai soittaa asiakasohjaukseen.
Lapsiperhepalveluista asiakasohjaaja ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1–3 arkipäivän kuluessa lomakkeen
lähettämisestä. Pyydä apua –chat palvelee pirha.fi –verkkosivuilla maanantaisin ja perjantaisin klo 10–12.
Lomake: pirha.fi/pyyda-apua

 

Lapsiperhepalveluiden asiakasohjaukseen p. 040 801 6290 voit soittaa ma-pe klo 8–15.30.

 

Anna palautetta sivustosta Palaa sähköisen perhekeskuksen etusivulle

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa

Perhekriisissä ei tarvitse jäädä yksin. Virroilla ja Ruovedellä on tarjolla monenlaista apua ja tukea.